Literair werk

Literair werk

Op negenjarige leeftijd schrijft Fred Penninga zijn eerste gedicht. Het heet HERFST en de regendruppels op het raam, maken sporen als van tranen op een wang. Jawel! In zijn MULO-jaren in Amsterdam wordt hij, als vertegenwoordiger van de school, afgevaardigd naar de opstelwedstrijden tijdens de stedelijke herfst- en paastoernooien in de oude RAI. Nooit wat gewonnen, maar gelukkig wél met schoolvoetbal (keeper), basketbal en volleybal. Onvermijdelijk: vast redactielid schoolkrant!
Fred Penninga blijft schrijven, wil journalist worden, volgt de cursus Journalistiek bij de LOI en solliciteert bij het Noord-Hollands Dagblad in Hoorn. Wordt niet aangenomen maar wel correspondent in Ouderkerk aan de Amstel voor het Amstelveensch Weekblad. Gaat op 21-jarige leeftijd voor twee jaar naar Australië en schrijft daar soms een stukje of column van het dagblad The Age in Melbourne.
Terug in Nederland valt er – van pakweg 1970 tot 1985 – een lange stilte in het schrijven.
In 1985, op 31 mei, presenteert uitgeverij Basispers, uit Nieuwegein, het debuut van Fred Penninga. Een documentaire roman, getiteld Ilse. Het is de avond waarop in het Heizelstadion in Brussel tientallen doden vallen bij de Europacupfinale tussen Juventus en Liverpool. Vanaf dat moment komt er gestaag een reeks publicaties op gang. . . en die zijn allemaal terug te vinden onder de k(n)op